Sneker Cantorij

Menu
K
P 

Concerten

 

 

 Passieconcert  

De Sneker Cantorij gaf op 18 maart 2018 een concert in de Doopsgezinde Kerk aan de Singel te Sneek. Het was een ‘Passieconcert’, met werken die doorgaans worden uitgevoerd in de tijd vóór Pasen. Op het programma stonden onder andere de catate ‘Wondrous Love’ van Lloyd Larson, de ‘Missa Tempore Quadragesimae’ van Michael Haydn en de compositie ‘Passionsgesang’ van Josef Rheinberger.


Een bijzonder werk en tegelijk een primeur voor Nederland is de cantate ‘Wondrous Love’ van de hedendaagse Amerikaanse componist Lloyd Larson (1954- ). Die bevat moderne, maar zeer romantische, welluidende muziek. In deze cantate maakt de componist geraffineerd gebruik van onder andere een Amerikaans volksliedje, een Duits koraal en een Engelse Hymne (die door het publiek meegezongen kan worden). Het werk uit 2014 is nieuw voor Nederland. De uitgebreide orkestratie werd omgewerkt voor piano en strijkkwintet door dirigent Jan Stulp.

Uit de klassieke periode komt de ‘Missa Tempore Quadragesimae’ (mis voor de veertig-dagen-tijd) van Michael Haydn (1773-1806).  Het is een korte mis – natuurlijk zonder Gloria – in een opgewekte muzikale stijl. Opmerkelijk is het ‘Incarnatus’-gedeelte in een vierstemmige Gregoriaanse bewerking.

Daar op volgde de Romantische compositie van Josef Rheinberger (1839-1901): ‘Passionsgesang’. Verschillende aspecten van het lijden en sterven van Jezus werden indringend bezongen, afgesloten met een dankbare slothymne.

Vervolgens klonk twee maal een 'Ave Verum', eerst van Charles Gounod (1818-1893) en daarna van Karl Jenkins (1944- ). Tot slot zong de Sneker Cantorij de bovengenoemde cantate ‘Wondrous Love’ van Lloyd Larson.

Een professioneel strijkkwintet met twee violen, altviool, cello en contrabas werkte aan het concert mee, terwijl de dirigent de piano bespeelde.

 

 

 

Een paar nummers van dit concert kunt u beluisteren via onderstaande links op YouTube

Wondrous Love van Lloyd Larson: https://youtu.be/WoABIl1tjkk 

 Passionsgesang van Rheinberger: https://youtu.be/MrY8ZIxsmKA 

 

 

 

 

Op 25 december 2017 heeft de Sneker Cantorij traditiegetrouw de kerstvesper in de St Martinuskerk aan de Singel in Sneek gezongen. Het was een sfeervolle bijeenkomst met mooie muziek. De koorklank en de muziek van de begeleidende blazers gingen prachtig samen.We zijn blij dat ook dit jaar weer een groot publiek van de vesper heeft kunnen genieten.

Son of Mary https://www.youtube.com/watch?v=WLcD6zgJjfw

Tsaba! https://www.youtube.com/watch?v=XQClED-GjcY 

 

Voorjaarsconcert 2017 Sneker Cantorij

 

De Sneker Cantorij gaf op zaterdag 20 mei 2017 een concert in de Doopsgezinde Kerk aan de Singel te Sneek. Op het programma Romantische Koormuziek' - romantisch in de zin van welluidend en melodieus. Met werken gezongen van 19e (Antonin Dvořák, Charles Gounod, Josef Rheinberger), 20e (Howard Goodall, Karl Jenkins) en 21e eeuwse componisten (Gwyneth Walker en Ola Gjeilo).

Ten eerste zong het koor een aantal ‘Biblische Lieder’ van de Tsjechische componist Antonin Dvořák (1841-1904) zingen. Deze oorspronkelijk voor solostem getoonzette Psalmen zijn door dirigent Jan Stulp, speciaal voor het concert van de Sneker Cantorij, bewerkt voor koor, piano en strijkkwintet. De liederen worden gewoonlijk in het Tsjechisch of in het Duits gezongen. Tijdens ons concert klonken ze voor het eerst in de Friese taal, die bijzonder geëigend blijkt te zijn voor de innige teksten. Net als de componist Dvořák gebruikte Stulp fragmenten uit de onberijmde Psalmen, maar dan uit de Friese bijbelvertaling. Het werk kreeg als titel mee: Psalmliet fan Godsbetrouwen en treast. Het koor werd begeleid door piano en strijkersensemble. Verder klonk aanstekelijke koormuziek van de Amerikaanse componiste Gwyneth Walker (geboren 1947), die in Nederland nog nauwelijks bekendheid heeft. De productieve componiste heeft al meer dan 300 werken voor koor, orkesten en solostemmen gepubliceerd. Haar muziek, dikwijls gebaseerd op traditionele melodieën, kenmerkt zich door harmonieuze klanken, energieke ritmes, eerbied en humor.

Voor enkele werken op YouTube kijk bij 'Links'.

 

Beeld van de Kerstvesper 2016: 

 

 

 

Op de pagina 'Links' vindt u enkele YouTube filmpjes van de Sneker Cantorij tijdens de Kerstvesper op 25 december 2016 

in de Sint Martinus in Sneek 

 

 

KERSTVESPER 2016

IN DE SINT MARTINUS A/D SINGEL IN SNEEK

 

Een klein jaar zingt de Sneker Cantorij nu met haar nieuwe dirigent Jan Stulp. Het was voor iedereen spannend hoe de oude traditie van 33 jaar Kerstvesper nu in een nieuw jasje, met een nieuwe dirigent, gegoten zou worden.

 

Ook dit jaar was de vesper een afwisselend programma van samenzang, koorzang en lezingen. De huidige dirigent maakte gebruik van zijn piano tijdens het optreden. De organist voor deze gelegenheid was Ulbe Tjallingii, hij speelde naast het imposante Maarschalkerweerdorgel ook op het harmonium.

De zingende intocht en uittocht werd in ere gehouden, wel met andere liederen. Het “Schönster Herr Jesu” in het Duits, Deens, Surinaams, Fries en Nederlands was een sfeervolle start. De bewerking van “Go tell it on the mountain”, dat uit het hoofd gezongen werd, vormde een van de stralende hoogtepunten.

Reacties die naderhand uit het publiek kwamen waren: het klonk vrij en vrolijk. Ook de koorleden, de dirigent en de organist hebben van de vesper genoten.

De Sneker Cantorij kijkt uit naar het volgende project, het voorjaarsconcert op 20 mei. Bent u geïnspireerd geraakt en lijkt het u leuk om mee te zingen kom dan eens vrijblijvend langs tijdens een repetitie op de woensdagavond in de studio van het Bogerman.

 

 

 
https://youtu.be/z8ZU1-sTS24 (Schönster Herr Jesu) 
https://youtu.be/5UK2Q-l0M1k (Son of Mary, John W. Peterson)
https://youtu.be/apZNwOBtM20 (Go tell it on the mountain)
https://youtu.be/wPwheGxZ2QU (Noël, Charles Gounod)
 
 
 
KERSTDIENST 2015

IN DE SINT MARTINUSKERK IN BOAZUM

Op de laatste zondag voor de Kerst (20 december) is er ’s avonds om half acht een bijzondere dienst in de oude Romaanse kerk van Boazum. In samenwerking met de Sneker Cantorij wordt een programma uitgevoerd in de stijl van ‘A Festival of Lessons and Carols’, zoals dat sinds jaar en dag rond de kerst in de Engelse kathedralen wordt gedaan. Koor en aanwezigen zingen oude en nieuwe kerstmuziek rond de lezingen van het kerstevangelie door leden van de protestantse streekgemeente ‘de Slachsang’.


Naast de hoogmis kenden de kloosters vanouds gebedssamenkomsten (getijden), die het etmaal rond om de drie uur werden gehouden. Aan het eind van de middag was dat het avondgebed, de vesper. Een term, die door protestantse kerken vaak wordt gebruikt om de avonddienst aan te duiden. In de zogenaamde getijden speelde niet alleen het gesproken woord, maar vooral ook de muziek een belangrijke rol. Ook voor deze kerstvesper geldt, dat afwisselend door koor en aanwezigen zingend wordt gereageerd op het gelezen bijbelgedeelte.


De Sneker Cantorij o.l.v. Bob Pruiksma met aan het orgel Frits Haaze brengt naast de in- en uittocht o.a. bekende en minder bekende Engelse Christmas Carols, zoals ‘Shepherd’s Pipe Carol’ en ‘There is a flower’ van John Rutter. Eén van de zogenaamde cantica (rechtstreeks aan de Bijbel ontleende liederen zoals de lofzang van Maria of de lofzang van Simeon) was vanouds een vast onderdeel van de vesper. Deze avond zingt de Cantorij het Magnificat (de lofzang van Maria) getoonzet door Charles Villiers Stanford. Frits Haaze arrangeerde het bekende ‘Long time ago in Bethlehem’ en Bob Pruiksma tekende voor een bewerking van ‘Stille nacht’. Voor de samenzang is gekozen uit een rijke schat aan bekende kerstliederen uit het nieuwe liedboek.

  

 

KERSTVESPER 2015

IN DE ST. MARTINUS A/D SINGEL IN SNEEK

 

Op de middag van eerste kerstdag (25 december) om vier uur zingt de Sneker Cantorij in de St. Martinus van Sneek een Kerstvesper in de stijl van ‘A Festival of Lessons and Carols’, zoals dat ieder jaar rond kerst in de Engelse kathedralen plaatsvindt. Koor en aanwezigen zingen oude en nieuwe kerstmuziek rond de lezingen van het kerstevangelie door de pastoors van Ulden en van der Weide.


Naast de hoogmis kenden de kloosters vanouds gebedssamenkomsten (getijden), die het etmaal rond om de drie uur werden gehouden. Aan het eind van de middag was dat het avondgebed, de vesper. Een term, die door protestantse kerken vaak wordt gebruikt om de avonddienst aan te duiden. In de zogenaamde getijden speelde niet alleen het gesproken woord, maar vooral ook de muziek een belangrijke rol. Ook voor deze kerstvesper geldt, dat afwisselend door koor en aanwezigen zingend wordt gereageerd op het gelezen bijbelgedeelte.


Deze 33e kerstvesper is de laatste gelegenheid, waarin de Sneker Cantorij zingt o.l.v. dirigent Bob Pruiksma, die op 1 januari afscheid neemt van het koor. Mede daarom is gekozen voor een koorwerken, die ook eerder al hebben geklonken tijdens een kerstvesper. Met aan het orgel Frits Haaze worden naast de in- en uittocht o.a. bekende en minder bekende Engelse Christmas Carols, zoals ‘Shepherd’s Pipe Carol’ en ‘There is a flower’ van John Rutter gezongen. Eén van de zogenaamde cantica (rechtstreeks aan de Bijbel ontleende liederen zoals de lofzang van Maria of de lofzang van Simeon) was vanouds een vast onderdeel van de vesper. Deze middag zingt de Cantorij het Magnificat (de lofzang van Maria) getoonzet door Charles Villiers Stanford. Pastoor van der Weide is solist in ‘Die Könige’ van Peter Cornelius. De uit Deens ouders geboren Amerikaanse componist Morten Lauridsen schreef  muziek bij de oud-liturgische tekst ‘O magnum mysterium’. Frits Haaze arrangeerde het bekende ‘Long time ago in Bethlehem’ en Bob Pruiksma tekende voor een toonzetting van de zegen. Voor de samenzang is gekozen uit een rijke schat aan bekende kerstliederen.

De toegang is gratis, bij de uitgang is er een collecte.

 
 
40 jaar Sneker Cantorij

Jubileumconcert van 11 oktober '15

Muzikale reis door de jaren heen

 

Op zondag 11 oktober om 16.00 uur vierde de Sneker Cantorij het 40-jarig bestaan met een jubileumconcert in de St. Martinus aan de Singel in Sneek onder het motto: een muzikale reis door de jaren heen. O.l.v. dirigent Bob Pruiksma en met aan het orgel vaste begeleider Frits Haaze werd een gevariëerd programma uitgevoerd van werken, die verbonden zijn met activiteiten, waarmee het koor zich ook graag bezighield: het organiseren van bijzondere projecten en het maken van concertreizen naar het buitenland. Zo zijn de door de Tsjechische componist Jiri Ropek en de Fin Tauno Marttinen speciaal voor het koor geschreven werken op teksten van Harmen Wind en Tiny Mulder uitgevoerd. Daarnaast stonden composities op het programma van o.a. Lauridsen, Mendelssohn, Stanford en Kodály. Voor en tijdens het concert werden beelden uit de koorgeschiedenis worden getoond.

 

  

In oktober 1975 zong een combinatie van mannen van de Leeuwarder Kleine Cantorij (een koor van jongens en mannen) en meisjes uit het meisjeskoor van het Sneker Bogerman College een concert in de kerk van Bozum. Beide koren stonden onder leiding van dirigent Bob Pruiksma. Het zingen met de dames beviel de heren goed. Men besloot daarmee door te gaan en niet meer met de jongens: de Sneker Cantorij was geboren.

 

Al vanaf het begin waren de leden van het nieuwe koor geïnteresseerd in het organiseren van uitwisselingen met buitenlandse groepen. Veel koren hebben op uitnodiging van de Cantorij geconcerteerd in Sneek. In 1978 vertrok men naar de Verenigde Staten, waar met veel succes werd deelgenomen aan het Festival voor barokmuziek in Wisconsin. In de er op volgende jaren reisde het koor naar Denemarken (3x), Hongarije (5x), Duitsland (3x), Tsjechië (3x), Polen (2x), Engeland en Finland. Reizen, waarbij Nederlands repertoire tot ver over onze grenzen werd uitgevoerd en de Cantorij vaak terugkwam met bijzonder repertoire uit het bezochte land, soms door componisten zelf aan het koor opgedragen.

 

Het repertoire bestond in al die jaren voornamelijk uit religieuze muziek van Renaissance tot heden. Maar ook heel ander repertoire in een geheel andere zetting werd niet geschuwd. In mei 1976 trad men in de Leeuwarder Harmonie op als musicalkoor t.g.v. het Great Frysk Kongres, in januari 1980 als zanggroep in Fedde Schurer’s Simson in een productie van Tryater. Tryater produceerde ook Abe in het stadion van Heerenveen. Jarenlang was het koor één van de kerngroepen van de Sneker Nieuwjaarsshow Ahoy.

 

De Sneker Cantorij was in samenwerking met Omrop Fryslân en de kerk van Bozum mede-initiatiefnemer van het project ‘Kryst yn Boazum’, waarbij elk jaar een tiental nieuwe op uitnodiging van de Cantorij geschreven composities voor kerst werden uitgevoerd. De opnames vormden het kerstprogramma van de Omrop. Ter gelegenheid van een eerder jubileum gaf het koor een compositieopdracht aan tekstdichter Jan Dotinga en componist Wim van Ligtenberg. De aldus ontstane ‘Lieten foar libbenen’ vormden jarenlang een belangrijk bestanddeel van het koorrepertoire. Zes Friese dichters schreven een gedicht reflecterend op één van de teksten van het ordinarium. Drie Friese en drie buitenlandse componisten voorzagen deze teksten van muziek in het kader van het project ´Sûnder Mis´. Uitsluitend Friese dichters en componisten werden uitgenodigd deel te nemen aan het St. Nicolaasproject, waarbij nieuwe composities ontstonden rond zes verschillende facetten van het verschijnsel Sinterklaas.

 

Het concert in de Grote Kerk van Leeuwarden t.g.v. het 50-jarig bestaan van de Fryske Akademy, het optreden in de Nieuwe Kerk van Amsterdam t.g.v. het vertrek van dr. Jelle Zijlstra als voorzitter van het comité Nieuwe Kerk, het heruitvoeren van de Missa Solemnis van Hendrik Andriessen in het kader van het Andriessenjaar, het uitvoeren van Finse muziek in samenwerking met de echtgenote van de Finse ambassadeur vormen evenals de vele spontane optredens in bijvoorbeeld de domkerken van Keulen, Wenen,Passau en York, op de Karlsburg in Praag en bij een spoorwegoverweg in Tsjechië toen de trein maar niet wilde komen, slechts enkele van de vele hoogtepunten uit het bestaan van de Sneker Cantorij.

 
Concerten
 
In 2013 bestond het programma van ons voorjaarsconcert (op 17 maart in de St. Martinus) Muziek uit Engelse Kathedralen. Naast de vaste begeleider van het koor, Frits Haaze, verleende trompettist Johan Cnossen zijn medewerking aan dit concert.
 
Vanaf het begin werd de anglicaanse koormuziek gekenmerkt door een melodieuze stijl. Daarbij geeft de muziek vaak treffend de inhoud van de tekst weer met een prachtige samenklank tussen de verschillende stemmen. De werken van o.a. Henry Purcell (1659-1695), Samuel S. Wesley (1810-1876), Charles V. Stanford (1852-1924), en Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958) laten zien dat de Engelse Stijl door de tijd heen prachtige koormuziek heeft opgeleverd. Naast deze muziek brengt de Cantorij ook een aantal koorwerken van de hedendaagse componist James Whitbourn. Van zijn oeuvre in traditioneel Engelse stijl worden o.a. gezongen: ´Eternal rest´, gecomponeerd bij het sterven van de Queen Mother, het van slagwerk voorziene gebed van bisschop Desmond Tutu en ´This is my commandment´ bij de dodenherdenkingen rond de Londense Cenotaaf.
 
Medewerking aan projecten
 
Op 31 maart 2012 werd meegewerkt aan de openingsbijeenkomst van het projekt ‘Friese Staties’ in de Grote Kerk van Leeuwarden. Ook in 2013 en 2014 werd de Cantorij gevraagd om mee te werken aan een bijeenkomst van dit projekt, resp. in Aldeboarn op 24 februari, in Joure op 4 oktober en in Drachten op 21 december. Op 25 mei 2013 werkte de Cantorij mee aan de landelijke Liedboekdag in Monnickendam, ter gelegenheid van de presentatie van het nieuwe Liedboek voor de Kerken. Bijzonder hierbij was dat de Cantorij in het Fries vertaalde liederen zong.  In maart 2014 zongen we in de Mis van de St.Martinus in Sneek, waarvan een t.v.-opname werd gemaakt. Op 20 september 2014 trad de Cantorij op voor de bewoners van Lindestede in Wolvega. De Cantorij heeft verder een stimulerende rol gespeeld in de zangmiddag van het YKFE (Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetjinst) op 5 oktober 2014 in de kerk van Boazum.
 
Kerstvespers
 
 
Al dertig jaar verzorgt de Sneker Cantorij op Eerste Kerstdag een Kerstvesper in de St. Martinuskerk in Sneek. De laatste paar jaren wordt deze Vesper ook gezongen in plaatsen in de omgeving (Kubaard, Bozum).
 
Na reeds eerder bij kerstvieringen elders betrokken te zijn geweest, besloten de leden van de Sneker Cantorij om op de Eerste Kerstdag van het jaar 1983 een complete Kerstvesper te gaan verzorgen in de St. Martinus van Sneek. Bij één keer bleef het niet: in 2013 vond het voor de 30ste keer plaats.
 
Niet alleen voor de leden van het koor, maar ook voor vele katholieken en niet-katholieken uit Sneek en wijde omgeving is de Kerstvesper in de van een fraaie kerststal voorziene sfeervolle St. Martinus uitgegroeid tot een bijzonder waardevol en nauwelijks te missen onderdeel van de viering van Kerstmis.
 
CD-opnames
 
  
 
Behalve de twee hierboven afgebeelde cd’s is er in januari 2011 een CD-opname gemaakt van het Scandinavisch programma in de Grote Kerk in Leeuwarden.
 
Concertreizen
 
Van 18-22 oktober 2013 werd een bezoek gebracht aan ‘oude bekenden’ in Penzlin in Duitsland. We gaven in verschillende plaatsen concerten met werken van Engelse en Amerikaanse componisten en zongen in een kerkdienst.